Genç ve enerjik kalabilmek için kaliteli bir gece uykusuna ihtiyacımız var. Peki, bunu yatak odamızda yapacağımız ufak değişikliklerle nasıl sağlayabiliriz? Bu yazımızda yaz gecelerinde rahat bir uykunun olmazsa olmazlarını sıraladık.

“Uyku kardeşim ver elini, usul usul, damla damla, beraber eriyelim” ya da “uy değil uyku değil, bir gül biter içimde, gecenin tam üçünde…” Bu sıcak yaz gecelerinde sizin şarkınız hangisi?
Araştırmalara göre, günlük ihtiyacımız olan uyku saati 7 ile 8 saat civarında. Bu uykunun özellikle gece uykusu olması gerekiyor, çünkü gece saat 12 ile 3 arası melatonin isimli bir hormon salgılanıyor ki bu hormon genç ve dinç kalmamızdan, vücudun dinlenip yenilenmesinden sorumlu. Bu da demek oluyor ki ‘güzellik uykusu’ tanımının altı pek de boş değil.
Kötü bir yatak uyku sorunlarının baş sorumlusu olarak kabul ediliyor. Kullandığımız birçok şey gibi yatakların da bir miadı olduğunu biliyor muydunuz? Konunun uzmanları eğer yatağınız 7 yıldan eskiyse artık değiştirilme vaktinin geldiğini söylüyor. Bel ve omurga sisteminizi destekleyen, ortopedik, orta sertlikte ve vücudunuzun şeklini alan yataklar sıklıkla öneriliyor.Piyasada farklı fiyat skalalarında, vücut tipinize ve ağırlığınıza uygun çokça seçenek var. Uygun yatağın seçilmesi kaliteli bir uyku için çok önemli.
Sadece yatağınızın değil, kullandığınız yastıklar ve hatta nevresim, pike, perde gibi mefruşatların dokusu ve renginin bile uyku kalitenizi etkilediğini kanıtlanmış. Nefes alan bir dokuya sahip ve boynunuzun yatağa gömülmesini engelleyen yastıkları kullanmak daha rahat ve kolay bir şekilde uykuya geçmenize yardımcı olacaktır. Aynı şekilde, gece giydiğiniz kıyafetlerde de kendinizi iyi hissettiğiniz, rahat ettiğiniz ve en önemlisi vücudunuza hava aldırıp terletmeyen kumaşları tercih etmek uyku kalitenizi pozitif etkileyecektir.
Sakinlik katan renkleri tercih etmeli
Etrafta parlak, canlı renkleri görmek eğlenceli olabilir, ancak bu renkleri yatak odasında kullanmak pek iyi bir fikir gibi gözükmüyor. Uyarıcı etkisi olan canlı renkler yerine yatak odasına sakinlik katan mavi, yeşil ve pastel tonlarını tercih edebilirsiniz.

Eğer saat sürekli gözünüzün önünde bir yerdeyse bu uykuya dalmanızı olumsuz etkiler. Zamanın nasıl geçtiğini görüp panik yapar ve uykunuzu iyice kaçırırsınız, ya da saatin tik taklarına takılıp uykuya dalmakta sorun yaşayabilirsiniz. O yüzden görünür yerlerdeki saatler dışarı, termometre içeri. Çünkü uyku kalitesini en çok etkileyen şeylerden biri de ortamın sıcaklığı. İyi bir uyku için ideal oda sıcaklığı 18-22 derece aralığında olmalı.
Tahta tavan pervanelerini deneyebilirsiniz
Klima yazın olmazsa olmazı, alternatif olarak serin bir ortam yaratmak için şu sıralar popüler olan tavan pervanelerini kullanabilirsiniz. Pastel tonlarla dekore ettiğiniz odanızda tahta tavan pervaneleri gayet şık duracaktır. Hatta yatağınız üzerindeki duvarı da farklı renklerdeki bambu tabaklarla süslerseniz konforlu ve şık bir atmosfer yaratmış olursunuz.

Bitkilerin gücü adına!
Size uygun yatağı buldunuz, yastığınızı seçtiniz, odanızı en sade renklerle dekore ettiniz ve gerekli serinliği sağladınız. Ancak hala geceler geçmek bilmiyor ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız bitkilerin mucizevi gücüne başvurmanın vakti gelmiş demektir. Rahatlamak için uykudan önce bitki çayı içebilirsiniz. Özellikle yasemin ve papatya çayları rahatlatıcı özelliği sayesinde uykuya geçişi kolaylaştıracaktır. Ancak benim gibi bitki çaylarıyla aranız iyi değilse bitkilerin gücünden oda esansı olarak da faydalanabilirsiniz. İçeriğinde lavanta, bergamot, mandalina, tatlı portakal, sardunya gibi bitkilerin olduğu oda kokularını tercih edebilirsiniz ya da bu bitkilerin esanslarını uyumadan önce masaj yağı olarak kullanabilirsiniz. Yastığın altına lavanta kesesi koymak da uykuya geçişi kolaylaştıran yöntemlerden biri.

Modern dünyanın uyku düşmanı teknolojik aletleri dışarı!
Uyku öncesi telefon, ipad, tablet gibi elektronik cihazlar enerji düzeyinizi değiştirir aynı zamanda dikkatinizi dağıtırlar. Elektronik aletler ile uğraşırken uykunuzu feda etmeniz çok yüksek ihtimal. Uykuya geçmeden önce bu tür elektronik aletler ile ilgilenmek yerine kitap okumayı tercih edebilirsiniz. Hatta uykudan birkaç saat önce ortamın ışığını azaltmak ve mümkünse gözü yormayan, yerden aydınlatmalı ışık sistemlerini tercih etmek uyku kalitenizi belirgin oranda artıracaktır.
KAYNAK:HEPSİBURADA.COM