Ramazanda bir ay boyunca bağışıklığımızı düşürmeden ve aç kalmadan oruç tutabilmek için dikkat etmemiz gereken ayrıntılar nelerdir?
11 ayın sultanı ramazan geldi çattı. Hep birlikte sofraya oturmanın tadını aldığımız iftarlar yaklaştı. Herkesi tatlı bir telaş sardı. Mutfağımızda hiçbir eksik olmasın diye alışverişler başladı. Peki, gerçekten hiçbir eksiğin olmadığı sofralara mı oturmalıyız yoksa ramazanın amacının da bize hatırlatması gerektiği gibi yoktakilerin halini de anlayabileceğimiz mütevazı sofralar mı kurmalıyız?
Elbette bir ay boyunca oruç tutmak bize bir şeyi hatırlatması gerektiği için yaptığımız bir ibadet. Bütün gün hiçbir şey yemeyip iftardan sonra gün boyu hayalini kurduğumuz yiyecekleri yiyerek hem sağlığımızı tehlikeye atmanın hem de ramazanın anlamına uzak kalmanın iyi bir şey olmadığını düşünenlerdenim.
Peki, bu komple donatılmış iftar sofralarından kendimizi nasıl uzak tutacağız? Aslında bütün gün aç kalarak bir irade örneği sergiliyoruz ve önemli olan iftar olduğunda da bu irademizi sürdürebilmek.
Hafif yiyecekler tercih edin
İlk olarak bir bardak su içerek ve yavaşlayan metabolizmamızı harekete geçirerek öğünümüze başlayabiliriz. Mevsimine göre sıcak ya da soğuk bir kâse çorbayla, sonrasında da et, tavuk, balık veya sebze gibi ana yemeklerden birini seçerek, yoğurt, cacık gibi hafif yiyecekler eşliğinde devam edebiliriz. Ekmeksiz doymayanlardansanız bir iki dilim tam buğday ekmeğini geçmemeye özen gösterin. Sofranızı zenginleştirmek için en güzel seçeneğimiz ise her akşam farklı malzemelerle hazırlayacağımız salatalar olacaktır.
Ramazanda hızlı yemek yemek kan şekerini bir anda yükseltebilir
Uzun süre aç kaldığımız için iftarda kan şekerimizi bir anda yükseltecek yiyeceklerden uzak durmalı ve kan şekerimizi dengeli olarak yükseltecek besinler tercih edilmeyiz. Örneğin pirinç pilavı, bulgur pilavı, beyaz ekmek veya pide yerine tam tahıllı ekmek veya kepekli pide gibi sağlıklı seçimler yapılmalıyız.
Uzmanlar tek seferde büyük porsiyonlar yerine azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmesini öneriyor. İftara hurma, peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması az yağlı kırmızı ya da beyaz et, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesinin uygun olacağını ve hızlı yememek gerektiğini belirtiyorlar.
Ramazanda sağlıklı bir iftar öğünü nasıl olur?
İple çektiğimiz iftar masalarında tok tutan, kalorisi düşük yiyeceklerle zengin ama hafif bir öğün, kızartılmadan, haşlanarak, fırınlanarak ya da tavada pişen gıdaları tercih etmekte fayda var. Özellikle çorbalar, salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri ve yoğurt gibi gıdalar, iftar sofralarında tüketilmesi önerilen gıdaların başında geliyor.
Beslenme düzenimizin değişmesi sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik yaşamamıza sebep olabilir. Sindirim sistemi problemleri yaşamamak için iftardan bir müddet sonra tatlı yerine bol lifli meyvelerden küçük bir porsiyonla tüketebilirsiniz. Hem enerjinizi artıracaktır hem de hazımsızlık probleminizi giderecektir.
Ramazanda da bolca su içmeliyiz
İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde su tüketimi çok önemli. İftar esnasında da sonrasında da gazlı içecekler yerine ayran, az şekerli komposto, hoşaf, maden suları tercih etmekte fayda var. Midemizi rahatlatmak için iftar yemeğinden sonra bitki çayları, özelikle de rezene tercih edilebilir. Rezene çayı içmek sindiriminizi kolaylaştırır, midenizi rahatlatır.
İftar ve sahur arasında atlamamanız gereken bir önemli detayda bolca su içmek. Çünkü uzmanlar vücudumuzun su ihtiyacı takviyesi için 2-2,5 litre su tüketilmesini öneriyor. Ancak suyu öyle bir anda içmek de çok doğru bir şey değil. Bu yüzden yavaş yavaş ve sıkça su içmenizde fayda var.
Sahuru atlamamaya özen gösterin
Sahurun bir tercih değil öğün olduğunun farkına varın ve muhakkak sahur yapmaya özen gösterin. Genellikle çalışan insanlar geç saatte yemek yiyip bu şekilde oruç tutmayı tercih ediyor ancak uzmanlar özellikle bağırsak ve mide problemleri yaşamak istemiyorsak kesinlikle sahuru atlamamamız gerektiği konusunda bizleri uyarıyor. Çünkü tek öğün yemek yemek bağırsak hareketlerimizin durmasına ve dolayısıyla bu da kilo artışına sebep olabiliyor. Sahuru yaptıktan sonra mutlaka en az yarım saat geçmesini bekleyin ve öyle uyuyun. Tabi ki, sahurda da su içmeyi unutmayın…