Bu sene ramazan ayı diğer yıllara göre farklı olacak gibi görünüyor. Bütün dünyayı sarmış olan koronavirüs salgını için aldığımız tedbirler, bazı ramazan alışkanlıklarımızı da etkileyecek. Olabildiğince evde kalmaya çalıştığımız bu günlerde belki pide kuyruklarında bekleyemeyeceksiniz ama iftar sofranıza dumanı üstünde çıtır çıtır pidenizi getirebilme şansınız hala var. Nasıl mı? Sizin için evde kendi ramazan pidenizi yapabilmeniz için bilmeniz gereken her şeyi araştırdık!
Ramazan pidesi için ihtiyacınız olan malzemeler
Fırından almaya alışık olduğunuz ramazan pidesini evde yapma düşüncesi gözünüzü korkutabilir. Ama korkutmasın! Kesinlikle tahmin ettiğinizden daha kolay. Malzemelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırlayıp, verdiğimiz birkaç püf noktasına dikkat ederseniz, harika bir sonuçla karşılaşacağınıza eminiz. Üstelik ihtiyacınız olan malzemeler ise genellikle evinizde bulundurduğunuz şeyler. Eksiğiniz varsa gıda ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilir ve eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
4,5 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya (10 gr yaş maya)
Üzeri için susam çörek otu
Kuru maya ya da yaş maya, seçim sizin
Malzemelerde maya seçimini size bıraktık. Yaş mayanın kurutulmuş ve iri zerrecikler halinde korumaya alınmış hali olan kuru maya, yaş mayaya oranla daha uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir. Ancak bunun aksine yaş mayayla yapılan şeyler daha uzun süre tazeliğini korur. Tadında ya da hamurun kabarmasında bir değişiklik olmayacaktır. Elinizde hangisi varsa kullanabilirsiniz.
Eğer tercihiniz yaş mayadan yana olacaksa mayanızı diğer malzemelerin içine koymadan önce, ayrı bir tabakta 1 bardak ılık suyun içine koyup, üzerine 1 tutam toz şeker eklemelisiniz. Bu malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra da mayanın aktive olması için 5 dakika bekletmelisiniz.
Unu kontrollü bir şekilde ekleyin
İlk önce 1 su bardağı ılık suyunuzu ve sütünüzü ekleyin. Üzerine mayanızı ekleyip güzelce karıştırın. Yumurtanızın sarısını en son hamurun üzerine sürmek için ayırıp, beyazını karışımınıza ekleyin. Tuz, toz şeker ve sıvı yağı da ekledikten sonra tekrar iyice karıştırmalısınız.
Buraya kadar her şey normal. Ama bundan sonra dikkat etmeniz gereken şey ununuzu yavaş yavaş eklemek! Bu pidenin en önemli püf noktalarından biri. Hamurumuzun yumuşak olmasını istiyorsak unu azar azar eklemeli ve her eklediğimizde de güzelce karıştırmalıyız.
Hamurunuzu bekletin
Hamuru yoğurmak da bir diğer önemli nokta. Eğer ellerinize çok fazla yapışıyorsa çok az daha un ekleyebilirsiniz. Ellerinizle iyice yoğurduktan sonra yumuşacık olan hamurunuzun üzerini örtüp yaklaşık 1 saat kadar bekletmelisiniz. Ne kadar bekletirseniz hamurunuz o kadar kabaracaktır!
Not: Bu tarife uyduğunuzda hamurunuz iki pide çıkabilecek büyüklükte olur. Hamurunuz iyice kabardıktan sonra ikiye bölmeyi unutmayın. İkiye böldükten sonra da bir 15 dakika daha bekletirseniz harika olur!
Ramazan pidenize şekil verin
Şimdi sıra el becerinizde! Hamurunuzu yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize alın ve ayrı bir kapta da üzerine süreceğiniz karışımı hazırlayın. “Yine ne karışımı?” demeyin. Ayırmış olduğunuz yumurtanın sarısına yalnızca 3 kaşık sıvı yağ ekleyeceksiniz o kadar! Güzelce çırptığınız bu karışıma elinizi daldırıp hamurunuzu bastırarak açmaya başlayabilirsiniz. Böylelikle hem eliniz ıslanmış olacak hem de karışımı hamura yedireceksiniz. Hamurunuz zaten yumuşacık olduğundan hemen büyüyecek ve istediğiniz boyuta gelecektir. Oklavaya ya da başka bir şeye ihtiyacınız yok. Yine de oklavasız olmaz derseniz buraya tıklayarak oklava çeşitlerine göz atabilir ve dilediğinizi satın alabilirsiniz.
İstediğiniz büyüklüğe getirdikten sonra, parmak uçlarınızla pidenin kenarlıklarını yapmaya başlayabilirsiniz. Yuvarlak çerçevesini oluşturduktan sonra, içerisindeki kare şekillerini de yapabilirseniz, fırın pidesinden hiçbir farkı kalmayacak!
Son olarak çörekotu ve pide fırına!
Pide görünümünü alan hamurunuzun üzerine, artan yumurta-sıvı yağ karışımını fırça yardımıyla güzelce sürün. Ramazan pidesinin olmazsa olması çörek otunu da ekleyin ve pideniz fırına girmeye hazır!
Pişirme esnasında dikkat etmeniz gereken nokta ise kesinlikle kısık ateşte pişirmemek! Fırınınız mutlaka önceden ısınmış olmalı. 220-225 derecelik fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Sıcacık çıtır çıtır pidenizi biraz dinlendikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.