Güllaç, Ramazan ayının olmazsa olmaz tatlısıdır. Bu ay tıpkı pide ve hurma gibi sofralarımızın baş konuğu olmaya hazırlanıyor. Bu tatlı, Osmanlı saraylarında şehzadeler için hazırlanırdı. Daha sonra güllacın lezzeti saray mutfağını aştı ve sofralarımıza kadar geldi.
Gelin, öncelikle “güllaç” isminin nereden geldiğine ve bu tatlının nasıl oluştuğuna bakalım. Osmanlı’da halk 15. yüzyılın ortalarına kadar mısır nişastasından yufkalar açar ve bu yufkaları saklarmış. Zamanla bu yufkalar, havayla temas halinde olduğu için kururmuş. Halk da kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Daha sonra içine gül suyunun da eklenmesiyle “güllü aş” ismini almış. İlerleyen zamanda tatlının adı “güllaç” a dönüşmüş.
Pide ve hurma gibi Ramazan’a özel lezzetlerden olan güllacı siz de kolayca evinizde yapabilirsiniz. Dilerseniz önce güllaç yapraklarını satın alabilirsiniz.
Güllaç yapmak için gerekli malzemeler
12 adet güllaç yaprağı
2 su bardağı ceviz içi
3 litre süt
1 paket vanilin
3 su bardağı toz şeker
Üzeri için: 8 adet çilek, 4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı, 8 adet nane yaprağı, 4 yemek kaşığı ceviz içi
Güllaç nasıl yapılır?
Öncelikle sütünüzü derin bir tencereye alıp içine 3 su bardağı toz şekeri ilave edin. 1 paket vanilini de tencereye ilave edip orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Sütü, elinizi yakmayacak kıvama gelene kadar ısıtıp ocaktan alın.
Güllacı hazırlayacağınız bir kap çıkarın. Bu kabın içine hazırladığınız sütten 2 kepçe ekleyin. Güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde sütün üzerine serin. Tekrar üzerine süt dökün.
Bu şekilde devam ederek yaprakların yarısını dizdikten sonra üzerine 2 su bardağı ceviz içini ilave edin ve üzerine tekrar süt ve güllaç yaprağı katmanlarını sermeye devam edin.
Güllacı buzdolabında 2 saat bekletmenizi tavsiye ediyoruz. Daha sonra isteğinize göre en üst kısmını çilek, ceviz ve fıstık tozu ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Güllaç kaç kaloridir?
İlk bakışta her ne kadar hafif ve içinde bulunan süt dolayısıyla sağlıklı bir tatlı gibi görünse de tüketiminde aşırıya kaçmamakta fayda var. Çünkü bir ince dilimi 250 kaloridir. Karşılaştırma yapacak olursak 1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer.
Güllacın dayanma süresi nedir?
Güllaç yaprakları, paketi açılmadığı takdirde maksimum iki yıl dayanıyor. Güllacınızı hazırladığınızda ise yani içine süt, şeker ve gülsuyu ilave ettiğinizde, bir gün içinde tüketilmesi gerekiyor.
Güllacın yararları ve zararları
Güllaç aslında oruç nedeniyle düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olur. Ayrıca hafif ve sütlü bir tatlı olduğu için de iftardan sonra mideyi rahatsız etmeyen ve kolay sindirilen bir tatlıdır. Bu yüzden daha çok Ramazan’da tercih edilir. Fakat tüm keyifli özelliklerine rağmen sonuç olarak bir tatlıdır. Bu nedenle ne kadar hafif olursa olsun diyabet hastalarının tüketmemesi gerekmektedir. Diyabet hastası olmayan kişiler ise Ramazan boyunca haftada 2-3 kez 1 ince dilim şeklinde tercih edebilirler. Diğer günler ise tatlı yemek yerine taze mevsim meyveleri seçmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sayede hem vitamin hem de eksilen minerallerinizi yerine koyacak, oruç tutarken gün içerisinde kaybettiğiniz suyu da geri kazanmış olacaksınız.
Güllaç yaparken dikkat edilmesi gerekenler
- Buzdolabından çıkardıktan sonra mutlaka bir süre bekletin.
- 1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer.
- Güllacın kalorisini düşürmek için sütünüzü light olanlardan tercih edebilirsiniz.
- Tatlınızı yaparken şeker miktarını düşük tutabilirsiniz.
- Üzerine toz tarçın serperseniz kan şekerinizi dengelemiş olursunuz.
KAYNAK:HEPSİBURADA.COM